Jelena Janićijević

Jelena Janićijević (5 -1 – 1)

Rođena 7. marta 1985. godine u Beogradu. Diplomirala je engleski jezik i književnost, a potom završila master i doktorske studije u oblasti engleske književnosti.

U svojoj sportskoj biografiji, ima nekoliko „prvih puta“ i istorijskih postignuća:

  1. Prva od boksera i bokserki iz Srbije koja je osvojila EBU titulu, 5. marta 2022. godine.
    Ovu titulu prvaka Evrope osvojila je samo 5 meseci nakon ozbiljne operacije šake, koju je bila slomila u sred meča – prethodnog napada na titulu koji se završio nerešenim rezultatom u Poljskoj.
    Zanimljivo je to da je sa samo 4 pobede svrstana među 6 najboljih bokserki sveta na univerzalnoj BoxRec rang listi 2022. godine.
  2. U oktobru 2022. godine osvaja bronzu na evropskom prvenstvu u olimpijskom boksu i time postaje prva bokserka u istoriji Srbije koja je osvojila medalju na velikim takmičenjima (EP, SP, OI).
  3. Nakon toga, 5. januara 2023. godine prva je srpkinja koja je osvojila i WBO pojas profesionalnog prvaka Evrope.
  4. U januaru 2014. godine, prva je osoba iz Srbije koja je prihvatila i pobedila profesionalni meč u tajlandskom boksu, na Tajlandu (Koh Samui), po tradicionalnim pravilima (sa tankim rukavicama, bez zaštitne opreme, izvodeći „wai kru“ pred početak borbe).

U leto 2014. godine prvi put ulazi u boksersku salu, kod trenera Branka Dimića, kako bi popravila ručnu udaračku tehniku za tajlandski boks. Međutim, zaljubljuje se u klasični boks, koji će od tada postati njeno životno opredeljenje.

Pre boksa, takmičila se u tekvondou od 2002. do 2008. godine i poseduje međunarodni crni pojas, prvi dan.
Od 2008. do 2014. godine, trenirala je kikboks u kome se nije takmičila.

Zapratite nas